< Tornar al llistat

Mina celebra el seu 175è aniversari

El 17 de març de 2017, Mina, Aigües de Terrassa ha donat el tret de sortida avui als actes de commemoració dels 175 anys d’història de l’empresa amb un acte institucional celebrat al Centre Cultural de Terrassa, que ha comptat amb l’assistència de l’alcalde Jordi Ballart, i del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

En la seva intervenció, Marià Galí, president de Mina, Aigües de Terrassa, ha destacat que l’empresa “té ganes de continuar contribuint al desenvolupament del territori perquè està compromesa amb el seu entorn, tal i com ha demostrat al llarg dels 175 anys d’història de la companyia, durant els quals ha superat nombroses vicissituds”.
El president de Mina s’ha mostrat disposat a “continuar col·laborant amb les administracions públiques, servir als clients i millorar les prestacions amb noves propostes”.
Així mateix, Marià Galí ha ressaltat que “Mina, Aigües de Terrassa té idees i coneixement, capacitat tècnica i disponibilitat financera, per desenvolupar propostes concretes sobre la gestió del servei, tant en aspectes tecnològics, com mediambientals, de sostenibilitat hídrica, del cicle de l’aigua o de responsabilitat social.”
Després de fer un repàs a la història de l’empresa, Galí tancava les seves paraules confirmant “la voluntat de l’empresa de col·laborar en iniciatives de participació ciutadana de presa de decisions, als efectes de possibilitar un canvi notori i progressiu i un camí cap a la definició d’un model de ciutat de futur, en totes aquelles qüestions vinculades amb la gestió de l’aigua”. Per aconseguir-ho però, segons Galí és necessària “una major i millor empatia i generositat entre totes les parts implicades en aquest futur”.
“Cent setanta-cinc anys ens observen i ens reten a donar-li a la ciutadania una resposta del tot positiva”, ha conclòs el president.
Quasi 300 persones han assistit a l’acte, entre personal de l’empresa, membres del Consell d’administració i exconsellers, accionistes, membres de gremis, cambres i associacions diverses. També s’ha comptat amb l’assistència de membres del govern municipal de Terrassa i dels municipis on Mina realitza l’abastament de l’aigua.
A més dels parlaments protocol·laris, s’ha projectat un vídeo commemoratiu que és un resum dels principals esdeveniments de l’empresa al llarg dels seus 175 anys d’història. Així mateix, Mina ha volgut reconèixer els treballadors que porten més de 40 anys a l’empresa, amb el lliurament de l’escut d’or i plata de l’entitat.
L’acte, que ha presentat el periodista Xavi Salvatella, també ha comptat amb intervencions musicals i ha finalitzat amb un sopar a peu dret al mateix Centre Cultural.
 
175 anys d’història
El 17 de març de 1842, al saló de plens de l’Ajuntament de Terrassa es constituïa Mina, Aigües de Terrassa, amb l’objectiu de dotar d’aigua a la població i a la indústria, en plena implantació de la revolució industrial a la ciutat de Terrassa.
Des d’aleshores, Mina va continuar treballant per aconseguir fonts d’abastament que li permetessin atendre les necessitats que generava una ciutat que ja era industrial. Per això, va anar adquirint drets de captació de cabals i mines particulars i va impulsar el pantà de la Xuriguera que, malgrat el seu lamentable i luctuós final, va permetre un creixement important de la capacitat productiva de la indústria tèxtil durant la Primera Guerra Mundial.
A mesura que Terrassa va anar creixent i acollint fluxos immigratoris importants que generaven noves necessitats, es van estudiar i provar diferents alternatives, fins que, de comú acord amb l’Ajuntament, es va optar pel projecte de portar aigua del riu Llobregat. La fita es va materialitzar l’any 1941, amb l’acord entre Ajuntament, Institut Industrial i Mina Pública, que es va plasmar en el contracte de gestió que va finalitzar el passat mes de desembre de 2016. Portar aigua des d’Abrera va permetre atendre la creixent demanda del sector tèxtil dels anys 40 i l’arribada de noves corrents migratòries a la ciutat dels anys 60.
El creixement de la indústria i de la població local va requerir nous recursos hídrics que l’Ajuntament va sol·licitar formalment al govern de l’Estat i que Mina Pública va finançar i construir entomant una responsabilitat no prevista específicament el 1941. Per fer-hi front, Mina es va haver d’endeutar, a càrrec de l’accionariat.
Els anys 70 i durant els inicis de la democràcia, tot i que la crisi també va afectar molt a l’empresa, Mina no va parar de promoure nous projectes i iniciatives com ara la constitució de la societat Consorci d’Abastament d’Aigua del Riu Llobregat, que va construir les primeres instal·lacions de captació, tractament i adducció del riu Llobregat per a l’abastament regional, és a dir, de l’actual infraestructura pública del sistema Ter-Llobregat.
També va impulsar, conjuntament amb l’Ajuntament, la construcció de la planta pròpia de Terrassa de tractament d’aigües superficials a Abrera, finançada totalment per Mina (i que va propiciar que, anys més tard, l’Ajuntament entrés a formar part de l’accionariat de la  societat), així com la construcció de nous pous de captació en nous indrets, i l’adquisició d’altres en contrapartida dels quals va aconseguir recursos hídrics i financers per a poder realitzar les altres actuacions.
La companyia ha sabut donar resposta amb noves actuacions i ingents inversions a iniciativa pròpia, al creixement d’una ciutat que va passar de 150 mil habitants als més de 210 mil habitants d’ara, a les necessitats de les empreses de nova creació, així com els equipaments públics i privats de tot ordre que s’han pogut implantar a la ciutat sense major dificultat.
Davant la finalització d’un dels contractes de servei de l’aigua amb l’Ajuntament de Terrassa, l’empresa ha volgut posar en valor tota la tasca desenvolupada, així com el seu lleial compromís amb la ciutat de Terrassa, i ha proposat trobar una solució de relació público-privada per a continuar prestant el servei d’abastament d’aigua a Terrassa.